Met enige fierheid  toon ik hier graag wat ik zoal oogst gedurende het hele oogstseizoen. Het is een opsomming van alle biologische groenten die de revue passeren, de ene groente zal constanter in het aanbod zitten dan de andere. 

Asperges

Een echt streekproduct! De Keerbergse zandgrond geeft net dat tikkeltje extra smaak aan de asperge en dat proef je. Het witte goud dat menig mond doet watertanden. Ik open mijn seizoen graag met deze lekkernij. 

Paarse asperges

Deze paarse lekkernij is het lekkerst rauw. Hij smaakt naar jonge erwtjes: fris en krokant in een heerlijk slaatje. Warm zijn ze zeker ook te smaken al zullen ze dan hun paarse kleur inruilen voor een donkere groene kleur. 

Groene asperges

De groene asperges, de meest gekende alle drie. Laat me zeker weten hoe jullie ze het liefst klaarmaken. Hier worden ze graag gegrild op de BBQ of verwerkt in een quiche met zalm, mmm.

Gemengde sla

Lekker fris en krokant met een pittige toets. Ik stel mijn gemengde sla zelf samen en dat maakt hem in niets te vergelijken met de varianten die te vinden zijn in de supermarkt.   

Mosterdblad en ....

Deze toppers brengen die onverwachte pittigheid in mijn gemengde sla. 

Rucola

Ook wel notensla genoemd. Probeer hem zeker ook eens uit in een gehaktbroodje met cashewnoten en zongedroogde tomaatjes. 

Kropsla

Het blijft een groente met veel fans, de traditionele kropsla.

Eikenbladsla

Meestal heb ik ze allebei, de volledig groene versie en de versie met roodbruine randen en groen hart (zie foto). Pittig en knapperig, goed te combineren met andere soorten sla. 

Veldsla

Veldsla is rijk aan vezels, vitamine A en C en een bron van kalium, ijzer en foliumzuur. En eigenlijk is het gewoon heel erg lekker. Wordt meestal rauw gegeten, al zijn er fans die hem stoven ook.

Bindsla

Er is de groene of de rode variant. Knapperiger en zelfs zoeter van smaak dan de gewone sla. Lekkere afwisseling rauw, maar ook te smaken als hij gegrild wordt in de pan of op de BBQ.

Winterpostelein

Postelein heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak en is zowel rauw als gekookte/gestoofd te eten. Bovendien is hij supergezond: hij bevat namelijk de juiste omega-vetzuren. 

Ijsbergsla

Deze dikke lichtgroene krop met grote knapperige bladeren kent iedereen wel.

Batavia

Batavia lijkt op de Eikenbladsla maar is compacter in zijn krop en heeft stevigere bladeren. Smaakt zacht met een klein beetje bittere smaak. 

Venkel

Zijn krokante anijssmaak is voor de fans een genot. Rauw, fijngesneden in een slaatje, gestoofd in een heerlijke pasta, gestoomd, gegrild of gewoon in de puree. Ook met het loof kan je je gerechten een extra kruidige toets geven.

Daikon

--

Wortels

Ze groeien een heel jaar door wel ergens onder doek op mijn veld en zijn in mijn winkel meestal terug te vinden in bussel en los. 

Pastinaak

De vergeten groente die ondertussen niet meer zo vergeten is. Pastinaak is een wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Je kan hem schillen zoals een wortel maar dat hoeft eigenlijk niet. Na een goede wasbeurt is hij klaar om je gerechten te veroveren. 

Wortelpeterselie

De vergeten groente die heel erg lijkt op pastinaak. Buiten hun uiterlijk vertoon, lijken ze in niets op elkaar. Wortelpeterselie heeft een lekkere en zeer aparte kruidige smaak die doet denken aan peterselie, knolselder, groene selder. Lekker in soep

Knolselder

Knolselder is een variant van bleekselder, met een meer uitgesproken, licht pikante smaak. Het is zo'n groente die gezelligheid opwekt. Lekker fijngesneden rauw, gewoon gekookt, gebakken met wat tijm, in een ovenschotel of simpelweg in de puree.

Schorseneer

Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel armeluis-asperges genoemd. Ze  behoren tot de vergeten groenten en  zijn in 15-20 minuten gaar te koken.

Radicchio

Ook wel roodlof genoemd. Familie van het witlof en ook in smaak te vergelijken. Brengt naast de bitter smaak ook extra kleur aan je gerechten.

Krulandijvie

Deze mooie open krop met, zoals de naam al doet vermoeden, krullende bladeren heeft een iets bittere smaak. Lekker rauw in een slaatje.

Bladandijvie

Net als de krulandijvie, smaakt blad andijvie iets bitter. De bladeren zijn groter en daardoor wordt deze variant vaker gebruikt in stoofpotjes of stoemp.

Spinazie

Boordevol vitamines en wat een kleur. Een heel veelzijdige groente, die zowat alles aankan. Rauw eten, wokken, koken, roerbakken, in de puree, in de quiche of lekker in een heerlijke saus voor bij de pasta. Spinazie doet het allemaal, met smaak.

Nieuw-Zeelandse spinazie

Of zomerspinazie. Deze dikke zachte bladeren zijn geen familie van spinazie maar worden wel op dezelfde manier klaargemaakt of gegeten. 

Klimspinazie

Hij klimt naar boven, ziet er veel kleurrijker uit dan de gewone spinazie. Toch worden ook deze bladeren klaargemaakt en gegeten als gewone spinazie. 

Groenlof

Groenlof is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie. Het vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

Warmoes

Of snijbiet, de vergeten groente die te lekker is om te ontbreken in mijn assortiment. Heerlijk gestoofd of in een Cocos-curry sausje met andere bietjes en knolletjes bij de pasta of rijst. 

Selder

Bladgroente met een pittige smaak. Zowel de witte als de groene selder zijn regelmatig terug te vinden in mijn aanbod. Dat deze groente enorm gezond is, bewijst zijn populariteit in sapjeskuren en smoothies. 

Raapsteel

Raapstelen zijn echte voorjaarsgroenten. De langwerpige blaadjes op een knapperige steel hebben wat weg van jonge spinazie of rucola. Ze samen licht pittig.

Witloof

Witloof is familie van andijvie en wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. 

Snijbonen

Smalle platte peul die fijngesneden en gekookt gegeten wordt als groente.

Prinsessenboontjes

De traditionele boontjes die iedereen wel kent. Lekker geblancheerd of gekookt als bijgerecht, of met spek errond gebakken voor een feestelijke extra.

Boterboontjes

Boterboontjes zijn heerlijke gele boontjes. Zoals hun naam doet vermoeden zijn ze botermals, want ze zijn zachter van smaak dan sperziebonen.

Sojabonen

Of Edamame. Boordevol eiwit, ijzer, calcium en omega3-vetten, de ideale groente voor vegetariërs en veganisten. Lekker gekookt met wat zeezout als snack of als bijgerecht.  Verder ook heel populair in de trending Rice Bowls.

Kievitsbonen of Borlottibonen

Borlottibonen zijn een gezonde bron van plantaardig eiwit en daarom kun je ze goed gebruiken als vleesvervanger. Ook bevatten ze veel vezels, vitamines en mineralen als fosfor, ijzer en calcium.

Doperwt

--

Labboon

Ook wel de tuinboon genoemd. 

Sluimerwt

Sluimerwten zijn erwten waarvan de sluimen of peulen in hun geheel gegeten worden. Ze worden geoogst op het moment dat de erwtjes zich net beginnen te ontwikkelen. 

Artisjok

Je kent ze wel, de kolossale knotsen van in de supermarkt. Mijn artisjokken zijn fijner, hebben minder "haren" dan in de kolossen, meer heerlijk hart. Gekookt lekker op de pizza of dip hem in knoflookmayonaise als aperitief... 

Aardbeien

Heerlijk zoet, in volle grond gegroeid op mijn veld. Ze zijn erg beperkt in mijn assortiment terug te vinden maar ze zijn enorm populair. Als je ze al geproefd hebt, weet je ook waarom...

Bessen

--

Rabarber

--

Suikermaïs

--

Ajuin (geel/rood)

De meest gestelde vraag in mijn winkel: "Is er ook ajuin?". Ze zijn er maar even en als ze er zijn, is het snel wezen. Ik neem dus  aan dat ze smaken. *gniffel* 

Sjalot

-

Pijpajuin

Arbeidsintensief, maar wat zijn jullie trouwe fans van mijn pijpajuintjes. 

Look

Het vraagt veel tijd om uit te groeien tot de bollen look die we kennen van in de supermarkt. Jullie enthousiasme heeft me geleerd ze vroeger te oogsten en te verkopen als jonge verse look. 

Pijplook

Waarschijnlijk zal vooral de pijplook in aanbod zitten. Kan sneller geoogst worden en jullie weten het te smaken. 

Prei

Hij is er niet altijd, maar als hij er is, gaan jullie altijd heel enthousiast koken. Dat maakt hem de groente die het vaakst extra wordt geoogst tijdens mijn openingsuren. Zie je hem liggen in mijn winkel, wees er dan snel bij.  

Komkommer

De komkommers zoals jullie ze allemaal wel zullen kennen. 

Minikomkommer

--

Watermeloenen

Er is altijd veel ongeloof als mijn watermeloenen in de winkel liggen. Ze komen echt uit mijn tunnels en ze zijn echt lekker. Kom ze deze zomer zeker eens proeven.

Meloenen

Net als de watermeloenen worden al de meloenen die in mijn veldwinkel liggen, geteeld in de tunnels. Ze zijn sappig en ontzettend lekker. 

Buiten komkommer

Ten huize @buitengewoonbio zijn ze het er over eens, deze versie is veel lekkerder dan de komkommers uit de tunnel. Ruwere buitenkant, meer beet vanbinnen. Kom ze zeker eens proeven.

Tomaten

Zaadvaste rassen, oude rassen, speciale tomaten, ze zijn zeker niet alledaags, maar ze zijn o-zo lekker! In niets te vergelijken met de biotomaten uit de massaproductie, maar ze zijn het meer dan waard.

Kerstomaatjes

Een mengeling van verschillende kleine tomaatjes, elk bijzonder in kleur, smaak en textuur. Heerlijk in een slaatje, kleurrijk op een je BBQbuffet, maar ook van onder de grill komen ze tot hun recht. Laat je tijdens de zomer verrassen door hun smaak.

Trostomaat

--

Buiten tomaten

Het is altijd wat afwachten wat deze oogst zal doen. Gerankt aan bamboestokken, blootgesteld aan wat de weergoden voor ons in petto hebben. Maar als ze groeien en rijpen, zijn ze altijd de moeite meer dan waard. 

Aubergine

Aubergines, ik teel ze buiten op mijn veld en binnen in de tunnels. Samen met mijn paprika's en courgette heerlijk in zuiderse gerechten. 

Gele courgette

Gele courgette heeft een eetbare schil en zachte witte pitten die ook gegeten kunnen worden. Het smaakt hetzelfde als de groene courgette maar geeft je gerecht een frisse gele toets.

Groene courgette

Een groente die iedereen wel kent en die verschillende toepassingen kent: soep, stoofpot, quiche, groentetaart, gevuld of in de ratatouille.

Bolcourgette

Of mijn overheerlijke Zaphito's.  Een smaak die zich ergens tussen de courgette en de pompoen bevindt. Wil je hem graag eens proeven, het wereld wijde web staat ondertussen bol van de recepten. 

Pepers

Deze hete vrienden geven vooral pit aan wat je gaat koken. Je kan ze natuurlijk ook laten drogen om later te malen tot pikant poeder of om te verwerken tot een pittige olie.

Paprika

Deze klassieker is niet weg te denken uit mijn oogstjaar. Paprika is een dankbare groente die door velen gesmaakt wordt in koude en warme bereidingen.

Puntpaprika

Puntpaprika is te vergelijken met de klassieke paprika. Puntiger van vorm, een iets dunnere schil dan de gewone paprika en veelal zoeter van smaak.

Aardappelen

Zoals bij veel van mijn groenten, is de voorraad beperkt. Dat neemt niet weg dat ik probeer om een voorraad te telen die voldoende is om mijn oogstjaar door te komen. 

Zoete aardappel

--

Aardpeer

--

Butternut

Ze groeien een hele zomer ergens in stilte op mijn veld, maar oh wat ben ik altijd blij als ze er zijn. Lekker zacht van smaak, ietwat nootachtig.

Pompoen

Bush Delicata, Hokkaïdo oranje & Hokkaïdo groen. Al mijn pompoenen groeien een hele zomer lang in stilte ergens op mijn veld. Ze smaken anders dan de Butternut, echt pompoen. Ze zijn niet alleen heerlijk op hun eigenste manier, ze bewaren ook lekker lang, de winter door.

Basilicum

Basilicum en tomaten zijn niet alleen de beste vrienden in de tunnels, ze zijn ook heerlijk samen op je bord. 

Kervel

Kervel is niet alleen gezond, het kan echt in alles gebruikt worden als kruiden.

Peterselie

Zowel de krulpeterselie als de bladpeterselie zijn op regelmatige basis terug te vinden in mijn aanbod. 

Koriander

--

Spitskool

Spitskool is familie van de witte kool, toch kan je bij mij de groene en de rode spitskool vinden. Hij heeft een spitse vorm, een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan de gewone witte kool. Lekker in de puree of gestoofd als bijgerecht.

Savooikool

Of groene kool is een van de oudste koolrassen en is heerlijk in allerhande (winterse) gerechten. 

Witte kool

Deze stevige, ronde bal met gesloten bladeren  is heel smakelijk om te eten en makkelijk klaar te maken. Iedereen kent hem zeker in de vorm van zure kool, maar je kan eindeloos variëren in bereidingen en gerechten. 

Rode kool

 Van dezelfde familie als de witte kool, maar zo mooi van kleur. Smaakt lichtzoet, maar verder echt wel typisch kool. Iedereen kent wel gestoofde rode kool met appeltjes, maar rasp hem zeker ook eens voor je in salade of roerbak hem mee met andere groentjes en breng extra kleur op je bord. 

Bloemkool

Jullie zijn fan van bloemkool, dat is elk teeltjaar weer duidelijk. Ik probeer ze zoveel ik kan in mijn teeltplan te verwerken, maar kolen vragen zoveel van mijn veld, dat het elke keer weer puzzelen is. Wees er snel bij als ze er zijn, want op=op.

Romanesco

Deze groene torentjesbloemkool smaakt frisser dan de bloemkool, zijn mildere smaak is misschien zelfs wat zoeter te noemen. Zijn naam komt voort uit het Italiaanse "broccoli van Rome", toch smaakt deze kool zachter, meer nootachtig dan gewone broccoli. De bereidingswijze is dan weer heel vergelijkbaar met bloemkool en/of broccoli. 

Boerenkool

--

Chinese kool

--

Paksoi

--

Palmkool

--

Broccoli

Mijn broccoli's zijn kleinere aparte roosjes, minder harde stam. Klanten mispakken zich de eerste keer altijd aan het gewicht dat ze nodig hebben, want je krijgt echt waar voor je geld.

Broccolini

Ik teel ze al enkele jaren, maar sinds Jeroen Meus er aan de slag mee ging in Dagelijkse Kost zijn ook jullie helemaal overtuigd van deze lekkere groente. 

Koolrabi (wit & paars)

Deze kruising tussen witte kool en raap is rauw fris en krokant en smaakt wat naar selder (maar dan zonder de draden) en is fijngeraspt een verrijking van je slaatje. Maar laat hem zeker ook warm je hart veroveren in je gestoofd gerechten of puree.

Spruiten

Ze zijn er, helemaal op het einde van mijn seizoen. De meest vitaminerijke wintergroente is ook de meest besproken groente. Je bent fan of je bent dat niet. Ik kan alleen maar aanraden ze eens anders te maken dan de traditionele gekookte versie. Fijngesneden zijn ze zelfs rauw te smaken in een winterse salade, of bak ze eens op in de pan.

Raap

Wordt ook wel meiraap genoemd en heeft die naam te danken aan zijn oogstperiode. Op het einde van de lente en tijdens de zomer is deze kleurige bol zeker terug te vinden in mijn aanbod. Smaakt wat radijsachtig.

Rode biet

Deze kleine bol is familie van de suiker- en voederbiet en ik merk in mijn veldwinkel dat je ofwel fan bent, ofwel niet. Met zijn ietwat gronde smaak brengt hij kleur op je bord, als je fan bent, tenminste. 

Gele biet

Deze kleine bol is familie van de suiker- en voederbiet en ik merk in mijn veldwinkel dat je ofwel fan bent, ofwel niet. Met zijn ietwat gronde smaak brengt hij kleur op je bord, als je fan bent, tenminste. 

Radijs

Gedurende het hele seizoen komen en gaan ze. Dankbare groente om te telen, altijd lekker om te eten. 

Rammenas

Deze eetbare knol komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied en wordt ook wel de grote zus van de radijs genoemd. Toch smaakt Rammanas rauw scherper dan radijs. Ga je haar stoven of koken, dan wordt de smaak milder en zelfs iets zoeter. 

Rettich

--

Heeft deze lijst je doen watertanden en/of heb je interesse in het actuele aanbod, kom dan zeker eens vrijblijvend langs in mijn veldwinkel (openingsuren vind je hier) of volg me op Instagram of Facebook.  Tot snel!